Officeguru blog - 5 easy tips to improve the office

5 nemme tips til at forbedre kontoret

Vi kan alle være enige om, at corona-pandemien gerne snart må slutte, og at det er begrænset, hvor meget godt den egentlig har bragt med sig. Man kan dog argumentere for, at den har sat skub i en udvikling, der måske skulle have startet tidligere.

Kontoret er kommet op til genovervejelse

Corona-pandemien har nemlig gjort, at mange arbejdspladser nu tager deres kontor op til genovervejelse. Den stigende grad af hjemmearbejde har måske efterladt tomme skriveborde på kontoret, da det ikke længere er alle medarbejdere, der møder ind på kontoret hver dag. Det kan være en anledning til at fjerne nogle skriveborde og måske lave et hyggeligt fællesområde. 

Dette er blandt andet noget som marketingbureauet Nordic Social har gjort. I vores kommende rapport om kontorets udvikling grundet Corona udtaler Head of People Caroline Alhof: 

Vi er lige flyttet kontor, så lige nu er her bare vægge og sorte møbler. Der er ikke særligt hyggeligt, og det er noget, man godt kan mærke på vores ansatte.  Et af de steder vi er kommet rigtig på plads, er i vores reception, som vi har lavet til et loungeområde med en dejlig stor sofa, hvor der bare er lidt mere hyggeligt, og der søger folk hen.“.

Kreativitet kræver gode omgivelser

På en arbejdsplads som Nordic Social, hvor hovedparten af medarbejderne er unge kreative hjerner med en passion for marketing, har kontorets udseende og service stor betydning på medarbejdertilfredsheden. Caroline har derfor som ambition at kontoret er inspirerende.

“Vi er et kreativt bureau, så det her med at blive inspireret af sine omgivelser, tror vi, betyder rigtig meget.  Så vi sendte faktisk alle hjem, mellem jul og nytår, og ordnede kontoret imens, for at prøve at gøre det mere inspirerende.”.

5 nemme tips til forbedringer af kontoret

  1. Vandflasker som swag

Uanset om du bruger gammeldags vandkølere, et køleskab eller en mere avanceret maskine til at holde teamets væskebalance i top, så placer dem forskellige steder rundt på dit kontor og opbyg en kultur omkring at drikke vand ofte. Et nemt trick er at give medarbejderne genopfyldelige vandflasker som swag.

  1. Sæt planter overalt

Kig rundt på jeres nuværende kontor, er der planter nok? Sikkert ikke. Som du måske ved, så er der forsket i planters effekt på os mennesker og planter på kontoret hjælper med at reducere stress, reducere sygdoms- og fraværsprocenter og øge produktiviteten.

  1. Skab varierede arbejdsrum

Forskellige teams i din virksomhed vil have forskellige arbejdsopgaver og mål, og som et resultat vil forskellige “arbejdsstile” opstå. Nogle teams vil være mere snakkesalige end andre; nogle vil komme ind på kontoret senere og blive senere. Især i denne æra med hybride arbejdspladser, “free seating” og åbne plantegninger kan det være umuligt at give alle arbejdsgruppe de optimale forhold, hvilket kan føre til spændinger.

Brug derfor tid på at bygge eller udpege bestemte områder af kontoret som "stille" eller "samarbejds" rum uden for alles individuelle skrivebordsplads. Folk, der har brug for at kunne tale højt for at få deres arbejde gjort, kan bruge disse områder uden at føle, at de skal forstyrrer deres holdkammerater.

At bryde kontoret op med hyggelige fællesområder - sofaer eller lange borde i frokoststuen - giver også folk en chance for at arbejde i en række forskellige miljøer uden at forlade kontoret.

  1. Organiser dit rum med naturligt lys i tankerne

Faktisk er der forskning der viser, at der er større sandsynlighed for, at folk, der sidder tættest på vinduerne, møder på arbejde end dem, der sidder længere fra naturligt lys. Vildt ik!?

Det er ikke meningen, at mennesker skal tilbringe hele dagen indendørs, så det mindste, vi kan gøre, er at øge medarbejdernes eksponering for lys - specielt at udsætte kontoret for så meget naturligt lys som muligt.

Hvis veloplyste områder på kontoret er “premium-rum”, skal du behandle dem som sådan: De bør ikke reserveres til private kontorer, men bruges til at oplyse dine samarbejds- og fællesrum i stedet. Når det er muligt, så brug glas frem for solide vægge for at lade lyset filtrere igennem til andre dele af kontoret. Og hold dine vinduer fri for rod – lad ikke forsyninger eller leveringer hobe sig op på karmene.

  1. Gør kontoret let læseligt

Endelig, i din indsats for at udstyre dit kontor med den nyeste teknologi, spil, loungeområder og snacks, overdriv ikke tingene til det punkt, hvor der ikke er nogen klar afgrænsning af, hvor visse dele af kontoret slutter og andre begynder. Det er vigtigt at kontoret ikke “flyder” for meget sammen. Det skal være nemt for medarbejderne at “læse” hvor et område fx stille område starter og slutter. Kontorets "læsbarhed" forbedrer medarbejdernes fokus og giver dem en følelse af at være værdsat, så sørg for, at det er nemt for folk at finde andre, at sociale rum er adskilt fra arbejdspladser, og at hvert rum bliver brugt efter hensigten.

Faktum er, at der ikke altid er behov for dyre løsninger som fx. mødebokse når kontoret skal hav en opgradering. Start dog med disse nemme og billige 5 tips, og se, hvor nemt det kan være at booste medarbejdernes glæde med små justeringer i stedet for store ændringer.