Officeguru blog - Can you get a varied and green lunch for 45 DKK per person?

Kan man få en varieret frokostordning til 45 kr. pr. kuvert?

Hvordan kan et køkken levere en god økologisk frokostordning til mindre end, hvad en sandwich og en Faxe Kondi koster i 7-eleven?

Forskellen på en frokostordning til 45 og 75 kr.?

Frokostordninger til firmaer med over ti ansatte koster mellem 45 kr.og 75 kr. pr. kuvert og afhænger af, hvor mange elementer (fx. salater og pålæg) frokosten skal indeholde, samt hvor økologisk frokosten skal være. Dertil skal typisk tillægges levering, som ofte er ca. 130 kr. pr. dag. 

På Officeguru platformen giver virksomhederne i gennemsnit 62 kr. pr. kuvert. Det skyldes at de fleste firmaer vælger en næsten komplet frokostmenu. En typisk menu lyder på én varm ret, to salater, tre slags pålæg, brød og kage. De fleste virksomheder betaler også gerne ekstra for økologi og vælger et bronzemærket frokostkøkken.

Hvor vil vi hen med al den statistik? Jo, det handler om at en sandwich og en Faxe Kondi hos 7-eleven næsten koster 70 kr. og at jeg, hver gang jeg er i Netto, bliver overrasket over hvor dyre råvarer er blevet - især de økologiske. 

Flex Kitchen

Nicolai Bernhoft driver Flex Kitchen, der er en af de mange gode køkkener, som man kan vælge at få frokost fra på Officegurus platform. I fem år har Nicolai raffineret frokostkonceptet, og han er vel nok lidt en fagnørd. Du ved, den type der har fået Thisted Bryghus til at lave en gær til brødet, der påvirker dejen på en helt speciel måde, og gør brødet både luftigt og klæbrigt. Det smager himmelsk.

Så hvordan i alverden kan et køkken trylle en økologisk frokost menu sammen til 62 kr. og en ikke økologisk sammen til kun 45 kr.? Til det svarede Nicolai fra Flex kitchen.

“Jeg har i ren nysgerrighed selv testet frokost fra de køkkener, der annoncerer en fuld frokost buffet til 45 kr. pr. kuvert. Det er en hel frokost, ja, men også propfyldt med halvt fabrikata og dårlige råvarer. Det er måske bedre end egen madpakke, men jeg tror de fleste vil blive overrasket over, hvor meget bedre frokost man kan få for bare ti kroner ekstra”

Flex Kitchen tilbyder dog en frokostordning helt ned til 45 kr. pr. kuvert, men for stadig at kunne leve op til at levere en frokost af høj kvalitet, får man for 45 kr. udelukkende en varm ret og en salat. Selve konceptet er kendt i branchen, hvor man hos især kvalitetskøkkener, hvor selv de ristede løg bliver lavet fra bunden, ligesom hos Flex Kitchen, kan matche sit budget med prisen, ved at vælge elementer til og fra fx. kun en salat, ingen ost om onsdagen eller kage om torsdagen.

Det kan være svært at købe økologisk

Nicolai vurderer, at man ikke kan få en fuld frokostbuffet, der er både økologisk og varieret til 45 kr. Især fordi økologiske råvarer er blevet rigtig dyre. Flex Kitchen er selv bronze mærket økologisk. Det betyder at frokostordningen er mellem 30% til 60% økologisk. Men det er ikke nemt at forblive økologisk. Nicolai har over det seneste år mærket en inflation i prisen på økologiske fødevarer.

“Det er i perioder super svært at købe økologi. Priserne på økologiske varer er steget helt vanvittigt. Vi gør alt, hvad vi kan for at købe så meget økologi som muligt, men det er sværere end man tror. 5 kg peberfrugter koster nogle gange 60 kr. versus 26 kr. for de konventionelle”

Især økologisk kød er svært at få til en pris inden for budgettet og det er derfor ofte, der hvor kompromiset må være.

“Kødprodukter er svært. Hvis kød skal være økologisk koster kuverten hurtigt 70 til 80 kr. pr. kuvert.”

Fokus på indkøb og lokale råvarer i sæson

Ligesom flere andre køkkener på Officeguru platformen, har Flex Kitchen, udover økologi, også meget fokus på indkøb af lokale råvarer og sæson.

“De ting vi køber, forsøger vi at købe lokalt, men der er ofte, hvor de ikke lever op til, hvad de konventionelle varer lever op til. Fx. størrelse og kvalitet”

Netop sæsonfokus og god planlægning er nøglen til at løse udfordringen med både pris og variation, der er så vigtig for både at have glade kunder og en sund økonomi i forretningen.

“Vi har lavet en årsmenu. Fra menuen vælger vil til og fra hver uge i forhold til råvaretilgængelighed, priser osv. Vores sæsonfokus og de mange retter vi kan vælge fra på årsmenuen giver en naturlig variation. Vores erfaring hjælper os. I starten var det sindssygt svært at lave 20 nye varierende salater hver uge, men nu er det nu meget nemt”

Svaret på det store spørgsmål er således ja, man kan godt få en frokostordning til 45 kr. pr. kuvert, men man er nødt til at gå på kompromis. Enten på variation, kvalitet eller økologi. Hvis du har behov for at vide, hvilke leverandører der tilbyder de forskellige alternativer, så book en kort snak med en af vores frokostkonsulenter her.