Officeguru blog - Throw a great summer party

Gode ideer til årets firma sommerfest

Uanset om din virksomhed er stor eller lille, er det vigtigt at tage sig tid til at fejre succeser, styrke teamets sammenhold, og takke medarbejderne for deres hårde arbejde. Hvordan? Med en årlig sommerfest! En velplanlagt og sjov sommerfest vil ikke kun løfte humøret, men også forbedre arbejdsproduktiviteten og medarbejdernes loyalitet. 

Men hvordan skaber man den perfekte sommerfest, der vil blive husket længe efter den sidste solstråle er forsvundet? Vi vil herunder give dig en række idéer til, hvordan du kan gøre din næste firma sommerfest til en uforglemmelig oplevelse for alle. 

Sommerfest som et socialt bindeled

Som mennesker er vi flokdyr, og vi ønsker alle sammen, på den ene eller anden måde, at være en del af et stærkt fællesskab. En sommerfest har ikke kun til formål at være et festligt indslag, den er også vigtig for det sociale sammenhold på arbejdspladsen. Det kan nemlig fra tid til anden være rigtig sundt at se sine kolleger i andre sammenhænge end bag computerskærmen.

Ved at sætte rammerne og dyrke det sociale fællesskab, er man som arbejdsplads med til at styrke båndene mellem medarbejderne på tværs. Man viser ligeledes et aktivt initiativ i medarbejdernes trivsel og tager ansvar for, at alle føler sig godt tilpas. 

Hold en skræddersyet sommerfest

Det er dog ikke sådan lige at planlægge den helt rigtige sommerfest, da der er mange forskellige overvejelser, man som virksomhed skal gøre sig, for at det bliver en vellykket sommerfest. Har din virksomhed ikke allerede et festudvalg, så lad det være første punkt på dagsordenen! Og frem til næste møde i festudvalget, vil vi her komme med nogle tips og tricks til at holde et brag af en firma sommerfest. 

1. Giv jeres sommerfest et festligt tema

Som skrevet tidligere, ønsker vi alle at være en del af et stærkt fællesskab, og hvad er bedre end at statuere det med et fælles tema, som alle kan være med på? 

En sommerfest med et tema er med til at binde borddækning, pynt, drikkevarer, menuen og medarbejderne sammen i en stor sløjfe af en rød tråd. 

Her kommer et par forslag på temaer til jeres sommerfest: 

 • Hver afdeling klæder sig ud i den samme farve (fra top til tå)

 • Superhelte-tema - find ud af hvilke superkræfter dine kolleger har

 • White Party - alle klæder sig i hvidt, så skal der bare indkøbes knæklys til alle!

 • Vælg et årstal; hippie 60’erne, disco 70’erne, glamour 80’erne eller pop 90’erne?

 • Campingferie med solhat og klipklapper, eller et mere nedskaleret “festival tema”

Kunne de ovenstående eksempler ikke bruges som inspiration, så brug selv et øjeblik på at brainstorme nogle gode temaer til jeres sommerfest, så I kan binde den røde sløjfe med dobbeltknude.

2. Overvej hvordan medarbejderne skal sidde til jeres sommerfest 

Der er mange forskellige måder, man kan vælge at lave en bordplan, når man skal holde en firma sommerfest. Men det er en vigtig del af planlægningen at overveje, hvordan medarbejderne skal sidde. Det er med til at sikre sig, at alle får snakket med nogle af de kolleger, som de ikke sidder med til hverdag.

Her kommer vi med tre gode forslag til at ryste posen lidt: 

 • Skift plads en gang i timen

 • Find din bordherre eller borddame med skoene 

 • Pick a card, any card

Det første forslag kræver lidt koordinering, da man skal have alle gæster til at rykke en plads til højre, når der er gået en time. Det kræver altså, at man har én i festudvalget, som har et skarpt øje på klokken – til gengæld bliver alle rystet lidt sammen, og får mulighed for at snakke med forskellige kolleger hele aftenen.

Det andet forslag er lidt mere lakrids, og det kræver, at alle har lyst til at aflevere en af deres sko. Derefter trækker alle to nye sko fra posen og skal så finde deres makker. På den måde bliver hele virksomheden rystet sammen.  

Det tredje forslag er en klassiker, men også en nem, hurtig og effektiv løsning. Tag et sæt spillekort og klip det over. Læg den ene del ved pladsen, og den anden del i en skål. Trækker man den ene halvdel af eksempelvis ruder konge, finder man pladsen med den anden halvdel. Og husk at forslag nummer et og to stadig giver god mulighed for at skifte plads en gang i timen. 

3. Lad ikke dine medarbejdere gå sultne eller tørstige hjem fra festen 

Som med mælk og honning, skal det gerne flyde med kolde forfriskninger og god mad for enhver smag til jeres sommerfest. Hvis I holder sommerfesten på arbejdspladsen, så find et godt køkken og bestil catering, så I kan aftale menuen i god tid. I en virksomhed kommer alle medarbejdere med forskellige baggrunde, allergener og præferencer inden for mad og drikke. Hav derfor disse råd med i jeres planlægning af forfriskninger og menu: 

 • Køb drikkevarer med og uden alkohol 

 • Sørg for at der er vegetariske, veganske, gluten- og laktosefri alternativer 

 • Er der ligeledes svinekød på menuen, så sørg for at der er et andet alternativ 

En god måde at imødekomme de forskellige behov kunne være at lade et spørgeskema gå på runde i virksomheden. Så sikrer man, at alle føler sig set, hørt – og ikke går tørstige eller sultne fra jeres sommerfest. 

4. En sommerfest uden et dansegulv er som sodavand uden brus 

Når den gode mad er spist op, og det er på tide at gå på dansegulvet, er det en god idé at have forberedt sig på, hvordan man skal få kridtet danseskoene til sommerfesten. Overvej her om der skal være en DJ eller et band, som spiller op til dans – og sørg for at booke disse i god tid inden festen. Hvis I selv har et godt anlæg, så kan du også invitere dine kolleger til at sætte musiknumre på en fælles playliste inden festen.

5. Underholdning eller aktivitet?

Som vi har nævnt, er en sommerfest vigtig for det sociale fællesskab. Men nogle gange skal der lidt mere til end bare god mad og musik. Hvis I skal bruge lidt ekstra for at ryste folk sammen og skabe sjov minder, så sørg for at der er underholdning eller en aktivitet i løbet af dagen eller aftenen. Her kommer et par bud:

 • Inviterer en komiker, tryllekunstner eller lignende, der kan få folk til at grine, undre sig og dele en fælles oplevelse. Det skaber et øjeblikkeligt samtaleemne og er en fantastisk måde at bryde isen på.

 • Det er jo en sommerfest, så hvorfor ikke lave noget udendørs? Petanque, kongespil, rundbold osv. er alle meget nemme og sjove aktiviteter, som går til alle budgetter. Der er garanti for at få gang i folk, og dem der ikke ønsker at lave noget aktivt, vil forhåbentlig være et godt heppekor.

 • Alternativt kan man også tænke i mere utraditionelle baner. Hvad med en lokal folkemusikgruppe, line dancing, en cirkusartist eller en karikaturtegner, der kan lave sjove portrætter af gæsterne? Eller måske en bartender, der kan lære jer at lave lækre cocktails? Målet er at skabe en unik og mindeværdig oplevelse, som vil få folk til at snakke og grine sammen.

Uanset hvad du vælger, er nøglen til succesfuld underholdning til firmaets sommerfest at tænke på dine medarbejdere. Hvad vil de finde sjovt? Hvad vil de finde interessant? Husk, det er deres fest – så sørg for, at det er noget, de vil nyde.

Vi håber, at du er blevet meget klogere på, hvordan du strikker den perfekte sommerfest sammen i din virksomhed, og lad os med disse ord blot sige: God fest!