Officeguru blog - How important is office design?

Hvor vigtig er indretningen af kontoret?

Er I en gruppe på arbejdspladsen, som er blevet udvalgt som ansvarlige for indretning af kontorarbejdspladsen? Og er I i tvivl om, hvordan I skal gå til opgaven, eller har I brug for tips til, hvad I skal have in mente, når I skal stå for kontorindretningen? Så er I kommet til det rette sted. Hos Officeguru har vi her samlet en række gode råd og punkter, I skal være opmærksomme på. Vi vender både krav til indretning af kontorarbejdspladser, hvordan I kan skabe en moderne kontorindretning, samt hvad I bør være opmærksomme på, hvis I står over for indretningen af et storrumskontor. Vi håber, I har lyst til at læse med! 

Krav til indretning af kontorarbejdsplads

Som leder eller HR-chef er der en række krav til indretning af kontorarbejdsplads, du skal overholde. Og som medarbejder eller ansat har du selvsagt krav på, at disse er overholdt. Hos Arbejdstilsynet kan du læse om alle krav til kontorindretning, men ellers giver vi dig også et udpluk herunder.

Krav til kontorindretning

Fysiske krav til kontorindretning

Der er en række fysiske krav til indretning af kontorarbejdspladser. Det gælder f.eks., at der skal være mindst 2,5 meter fra gulv til loft, og at gulvarealet skal være mindst 7 kvadratmeter. Derudover siger reglerne, at der i arbejdsrummet skal være 12 kubikmeter luft pr. person.

Dagslys og udsyn

Det er vigtigt, at der både er en tilstrækkelig mængde dagslys i løbet af dagen på kontoret, og arbejdspladsen bør tilstræbe, at der er fint udsyn til omgivelserne. For at vi mennesker kan fungere optimalt, er det vigtigt, vi får en vis mængde dagslys hver dag, så vores normale døgnrytme opretholdes. 

Faciliteter

Der skal selvfølgelig være adgang til toilet og håndvask – det siger næsten sig selv. Men derudover er der også en række andre krav til kontorindretning, som omhandler faciliteterne på arbejdspladsen. Der skal f.eks. både være en spiseplads, til når medarbejderne skal spise frokost, og mulighed for forsvarlig opbevaring af mad og drikkevarer. Derudover skal der også være adgang til garderobe og mulighed for, at medarbejderne kan låse deres ting inde.

Arbejdsbord og arbejdsstol

Når man arbejder på kontor, er det vigtigt at kunne regulere og indstille sit arbejdsbord og sin arbejdsstol, så der er mulighed for at arbejde og bevæge sig i de mest hensigtsmæssige arbejdsstillinger. Arbejdsstolen skal også være af en model, hvor der er bevægelsesfrihed og mulighed for hensigtsmæssig arbejdsstilling. 


Læs mere hos Arbejdstilsynet.


Indretning af kontorarbejdsplads – moderne kontorindretning til den moderne virksomhed

Stil og indretning er der tusindvis af holdninger til, både når det kommer til mode, indretning derhjemme og til moderne kontorindretning. Hvad fungerer, og hvad fungerer ikke? Vi har samlet en række ideer til indretning af jeres kontorarbejdsplads, så I skaber en moderne kontorindretning, der indbyder til fordybelse, sparring, arbejdsglæde og et sundt arbejdsmiljø.

Komfort, komfort, komfort

Når I skal sørge for indretning af jeres kontorarbejdsplads er det vigtigste ord: komfort. Det er nemlig uhyre vigtigt, at der er tænkt i komfort, og der skal tages hensyn til, at mange medarbejdere sidder mange timer foran skærmen hver dag. Derfor er det helt essentielt, at alle medarbejdere sidder godt og kan skifte arbejdsstillinger i løbet af dagen. Sørg derfor både for komfortable og ordentlige arbejdsborde (gerne med hæve-sænke mulighed) og arbejdsstole, så hver medarbejder har de mest optimale muligheder for at kunne skifte bevæge sig frit og skifte arbejdsstillinger. 

Opdel kontoret i forskellige zoner

Nogle arbejder bedst ved skrivebordet foran computeren hele dagen, mens andre har brug for at kunne sidde i noget blødt med en kop kaffe og eksempelvis læse årsrapporten igennem. Nogle har brug for sparring flere gange i løbet af dagen – og ikke mindst et ordentligt sted til det, uden at de forstyrrer kollegerne. 

En moderne kontorindretning tænker i zoner og opdeling af kontoret, så der er mulighed for, at alle kan få deres behov for ro, sparring eller fordybelse opfyldt. Skab nogle forskellige og inspirerende zoner med diverse møbler og typer af indretning; selve kontoret med arbejdsbord, arbejdsstol og computer, mødelokalet med de fede skærme, store mødeborde og behagelige stole, loungen med sofaer og bløde lænestole til sparring – mulighederne er mange!

Moderne kontorindretning der tager udgangspunkt i naturen

Mange mennesker kan nikke genkendende til dét at hente inspiration fra naturen. Om det er en skovtur i efterårsfarverne, en dykkertur under havoverfladen eller måske bare en lur i hængekøjen i solens stråler og med fuglefløjt i luften. Mange af naturens former, farver og mønstre kan I med fordel tage udgangspunkt i, hvis I søger en moderne kontorindretning. 

Skab en inspirerende kontorindretning med behagelige farver på væggene, materialer i træ, kontormøbler i bløde og buede former (som selvfølgelig er behagelige at sidde i) eller måske lamper formet som skyer? En anden nem måde at bringe naturen ind i jeres kontorindretning er i form af smukke, grønne planter – de giver både liv, god luft og skaber et rart arbejdsmiljø, hvor der samtidig er noget pænt at kigge på.

Udnyt dagslyset ved indretning af jeres kontorarbejdsplads – det skaber godt humør

Det er de færreste, der ikke bryder sig om lys. Og naturligt lys er faktisk rigtig vigtigt for mennesker – både i form af solens stråler, så vi får opfyldt vores naturlige behov for d-vitamin, og i form af et dagligt lysindfald, da det påvirker vores humør, døgnrytme og generelle helbred. Derfor er det vigtigt at tænke i lysindfald, når I skal stå for at indretning af kontorarbejdspladsen. 

Har I store vinduer, er det et godt skridt på vejen – her kan I med fordel sørge for, at folk sidder ud til vinduerne. Hvis vinduerne er få eller små, kan I overveje at investere i kunstlys, så folk bliver stimuleret af lys, der minder om dagslyset. En moderne kontorindretning indtænker et sundt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne har det godt i arbejdstiden, og hvor solens stråler udnyttes bedst muligt, også selvom man sidder indenfor. 

Husk solafskærmning til de varme og meget solrige dage

Selvom moderne kontorindretning tager højde for, at medarbejderne får nok dagslys, så er det også rigtig vigtigt at kunne skærme af for solens stråler, når eksempelvis klokken slår 12 på de varme sommerdage. I sommerperioderne kan solen nemlig være rigtig skarp, og på de fleste kontorer vil temperaturen stige som følge af varmen og strålerne fra solen. 

Når I skal stå for kontorindretning, bør I derfor sørge for ordentlig solafskærmning – om ikke andet muligheden for at kunne trække nogle gardiner eller persienner for vinduerne. Det er også blevet populært for mange virksomheder at investere i elektroniske markiser, som sidder på vinduerne udenfor, da disse er rigtig gode til at regulere både varme og lysindfald udefra. 

Kontorindretning med fokus på den gode akustik

På en arbejdsplads er det vigtigt med en god akustik for at opretholde et godt og sundt arbejdsmiljø. Derfor er det essentielt, at I tænker i akustiske løsninger, når I skal sørge for en indretning af kontorarbejdspladsen. En moderne kontorindretning bør derfor lægge op til muligheden for eksempelvis at bruge lyddæmpende skillevægge på kontoret, sørge for en god loftakustik, så det ikke runger for meget, når folk snakker på kontoret osv. 

Mange leverandører af akustiske løsninger til kontoret tænker også i, at det skal se pænt ud – der er derfor rig mulighed for f.eks. at finde billeder med akustiske funktioner eller opslagstavler som er lyddæmpende. Sidder I mange på kontoret, kan skærmvægge også være en rigtig fin løsning, da de båder skærmer for lyden og samtidig ofte kan bruges som opslagstavler. 

Tænk i dekorativ opbevaring, når I indretter kontoret

Opbevaring behøver ikke bare at være kedelige skuffer under arbejdsbordet eller kridhvide IKEA-hylder, der bare hænger og samler støv. En moderne kontorindretning kan derfor med fordel tage udgangspunkt i kreative opbevaringsløsninger, som giver noget liv til kontoret. Det kunne være reoler i forskellige, inspirerende og dekorative farver, eller det kunne være flotte og funktionelle udtræksskabe, som både pynter og samtidig giver god plads til opbevaring.

Bæredygtig kontorindretning er moderne kontorindretning

Når I skal sørge for indretning af jeres kontorarbejdsplads, gør I klogt i at tænke bæredygtigt. Det har nemlig en lang række fordele, som både er gode for klimaet og arbejdsmiljøet. Vælg møbler, som er produceret bæredygtigt (f.eks. FSC-certificeret træ) og som har en lang holdbarhed. På den måde undgår I også for mange skadelige kemikalier på arbejdspladsen og sikrer dermed et rart arbejdsmiljø. Samtidig sparer I penge, fordi I ikke skal ud og investere i nye kontormøbler i tide og utide, når I vælger langtidsholdbare løsninger. 

Kontorindretning til erhverv eller kontorindretning  hjemme?

Når det kommer til kontorindretning, er der egentlig ikke den store forskel på, om det er kontorindretning til erhverv eller i hjemmet. Hvis det er til erhverv, er der selvfølgelig en række krav til kontorindretning, du som kontorindretnings-ansvarlig skal være opmærksom på. Står du over for kontorindretning hjemme, bør du dog stadig tænke i de samme krav – det er vigtigt, at du sidder ordentligt, kan skifte arbejdsstillinger og har ordentligt dagslys på kontoret. Skal du indrette kontoret derhjemme, kan du med fordel læse vores blogindlæg om hjemmearbejdsplads

Skal du stå for indretningen af storrumskontor?

Indretning af storrumskontor kan være noget af en opgave, og der er er mange overvejelser at gøre sig. Er du blevet udpeget til den ansvarlige for indretningen af jeres storrumskontor? Så kommer her en række gode tips og råd til, hvad du skal tænke på:

Indeklima og arbejdsmiljø

Der skal være et ordentligt indeklima i storrumskontoret. Det handler selvfølgelig om udluftning – men der er også andre ting, du med fordel kan implementere for at skabe et rart indeklima. Det kan f.eks. være i form af planter eller af bæredygtige materialer, som ikke indeholder skadelige kemikalier. Derudover er det vigtigt, at kontoret bliver indrettet optimalt efter dagslys, så alle medarbejdere enten har udsyn til vinduer eller sidder et sted, hvor dagslyset rammer ordentligt.


Mindsk støj på kontoret

Når du skal stå for indretningen af et storrumskontor, er det rigtig vigtigt at tænke i, hvordan du bedst muligt kan mindske støj på kontoret. Et storrumskontor vil selvsagt kunne medføre en hel del støj, fordi der ofte vil sidde mange medarbejdere samlet. En god måde at mindske støjen på er ved eksempelvis at opsætte skærmvægge, støjdæmpende skillevægge eller støjdæmpning i loftet. Der findes rigtig mange forskellige løsninger, som samtidig kan være fine og dekorative.


Skab et rum til vidensdeling

En af fordelene ved et storrumskontor er, at det giver mulighed for vidensdeling mellem medarbejdere. Vidensdeling er i udgangspunktet meget positivt, men det kan også være forstyrrende for de andre, der sidder og arbejder. Derfor kan du, hvis du står for indretning af storrumskontor, med fordel sørge for at skabe et rum i rummet, hvor medarbejdere kan gå hen og sparre med hinanden. Det kunne f.eks. være et rum skabt af lyddæmpende skillevægge og med en form for loungeområde, så medarbejderne kan sidde blødt og godt, imens de sparrer og vidensdeler – uden at deres kolleger bliver forstyrret.