Officeguru blog - Guide to the annual company Christmas lunch

Guide til årets firmajulefrokost

Julen er jo som bekendt hjerternes fest, og hvilken bedre måde at fejre denne højtid på end med et brag af en firmajulefrokost i København? Firmajulefrokosten i dit firma banker hastigt på døren, og under armen er der medbragt bjældeklang, nissehuer og sildemadder i lange baner – og til de fiske forskrækkede en æggemad med mayo. 

Her kommer en udførlig guide til årets firmajulefrokost

Vi vil herunder fortælle dig alt, hvad du skal vide om planlægningen af din kommende firmajulefrokost, så du nemt og overskueligt kan tjekke tingene af på listen undervejs. Vi kommer omkring forskellige forslag til maden på julebordet, underholdning til jeres firmajulefrokost, bordkort til de mange medarbejdere og meget mere i samme kaliber. 

Firmajulefrokost skaber et tæt sammenhold

På samme måde som, at karrysovsen binder sildemaden sammen på brødet, binder en firmajulefrokost medarbejderne sammen på tværs af forskellige afdelinger og faggrupper. Det er med til at skabe et stærkt sammenhold afdelingerne imellem, og det giver en god anledning til at få samlet til bunke af gode historier, når man står og venter i køen til kantinen.

En firmajulefrokost, som et socialt arrangement, er ligeledes vigtig for kulturen på arbejdspladsen. Der er nemlig forskel på at være medarbejder og kollega. Medarbejderen er det, du er i forhold til virksomheden, hvor kollegaen er det, du er for det sociale. Ved at afholde en firmajulefrokost giver det anledning til at se sine kolleger i andre sammenhænge end bag skrivebordet. Det giver automatisk en større følelse af at høre til – ikke blot som medarbejder på den givne arbejdsplads, men som kollega blandt andre kollegaer.

Man er som leder med til at sætte rammerne for, hvordan man allerbedst styrker trivslen, og ved at holde en firmajulefrokost for sine medarbejdere sender man et klart signal om, at man ønsker, at det sociale fællesskab er af højeste prioritet som en del af virksomhedens fælles værdisæt.

En firmajulefrokost skal stå lige så skarpt som julestjernen på toppen af juletræet

Når man skal planlægge den perfekte firmajulefrokost og gøre den lige så unik som et snefnug på årets første vinterdag, er det en god idé at starte med at fastsætte et stærkt hold af medarbejdere, som kan agere festudvalg. Og har I ikke allerede et festudvalg i jeres virksomhed? Lad så dette være en opfordring til at sætte det som første punkt på den kommende uges dagsorden. Festudvalg eller ej – vi kommer her, som lovet, med gode ideer til den perfekte firmajulefrokost. 

En god firmajulefrokost har et festligt tema bag sig

For at give den kommende firmajulefrokost i København den sidste julekugle på træet foreslår vi, at der bliver fastlagt et tema, som alle kan være med på. Det behøver hverken at være besværligt eller omkostningsrigt at stable et festligt tema på benene til årets firmajulefrokost. Hvad det gør ved festen er, at det binder både pynt, borddækning og valg af vådt og tørt sammen som en stor rød julesløjfe i sart satin. 

Her kommer et par temaforslag til jeres kommende firmajulefrokost  

 • Julebal i nisseland hvor alle klæder sig ud som nisser

 • Hver afdeling kommer i samme farve, fx rød, guld, grøn eller hvid 

 • Action tema fordi Die Hard, pudsigt nok, for de fleste betragtes som en julefilm

 • Kom udklædt som en pyntegenstand på juletræet, fx en julekugle, et lille lys eller som en lysende stjerne 

Disse forslag til årets firmajulefrokost kan bruges kvit og frit af festudvalget og ellers også bruges som inspiration, hvis I ønsker at videreudvikle på forslagene – det er i hvert fald en afgørende del af jeres underholdning til jeres firmajulefrokost. 

Hvordan kan I placere medarbejderne til den kommende firmajulefrokost? 

Bordplanen er for de fleste lig med grå hår og utællelige rynker i panden, men fortvivl ej! Vi har et par gode forslag til, hvordan den brunkage skal bages til den helt rette konsistens, når den kommende firmajulefrokost skal afholdes.

Her kommer vi med et par gode forslag til bordplanen: 

 • Man sætter sig i alfabetisk række ned langs bordene, og har man kun runde borde til rådighed, giver man hver bord et nummer og starter fordelingen derfra 

 • Udlevér på forhånd et nummer til alle medarbejdere og lad dem finde det nummer rundt ved bordene 

Der er mange forskellige måder at gribe en bordplan til firmajulefrokosten an på, og dette var blot forslag til inspiration. I kender jeres medarbejdere bedst og ved derfor, hvordan I allerbedst fordeler jer, så alle får en god firmajulefrokost. 

Lad ikke dine medarbejdere gå fra årets firmajulefrokost med tomme maver og tørre halse

Buffeten til årets firmajulefrokost skal helst ikke gå ned på hverken vådt eller tørt. Om man er en stor, mellem eller lille virksomhed skal man huske at tage højde for, at hver enkelt medarbejder kommer til årets firmajulefrokost med forskellige præferencer, allergener og baggrunde for, hvad de vælger at spise og drikke. 

Her kommer derfor en række gode råd, når det våde og tørre skal bestilles til årets firmajulefrokost: 

 • Køb drikkevarer med og uden alkohol 

 • Sørg for at have et vegansk, vegetarisk, gluten- og laktosefrit alternativ

 • Er der svinekød på menuen, så sørg for et andet alternativ

 • Lav en rundspørge på forhånd, så alles forskellige behov bliver mødt

Den rette underholdning til firmajulefrokosten 

Sådan en firmajulefrokost kan godt trække lidt i langdrag, hvis der ikke kommer et eller flere underholdende indslag i løbet af aftenen. 

Her kommer et par forslag til den rette underholdning til firmajulefrokosten: 

 • Lav blindsmagning med resterne fra maden 

 • Hidkald en komiker, satiriker eller en hypnotisør 

 • Book et band eller en DJ til et dansegulv

 • Hyr en person til en times linedance-session

Vi håber, at du er blevet klædt godt på i et nissekostume af gode råd og forslag, så du kan holde den helt perfekte firmajulefrokost i København.

Mangler du gode råd til andre firmaarrangementer eller firmafester? Så læs mere her.