Officeguru blog - Everything you need to know about company events

Alt du skal vide om firmaarrangementer

Har din arbejdsplads brug for at blive rystet lidt sammen? Eller har I allerede sat kryds i kalenderen og fundet en dato til næste firmaarrangement – men svært ved at finde på nogle aktiviteter eller ideer? Uanset om I skal holde fest, eller I skal køre en omgang teambuilding, kan du her læse med, når Officeguru guider dig til jeres næste firmaarrangement. Her får du som festarrangør ideer til sjove firmaarrangementer, og så kan du læse mere om, hvorfor det er vigtigt som leder eller HR-ansvarlig at investere i teambuilding og firmaarrangementer.

Skab sammenhold med teambuilding eller et firmaarrangement

Gennem den sidste årrække har mange virksomheder fået øjnene op for det positive udbytte af teambuilding, fordi det er med til at øge sammenholdet og fællesskabet på arbejdspladsen samt produktiviteten og effektiviteten. Med teambuilding eller et firmaarrangement kan du skabe sammenhold og teamwork blandt hele organisationen, på tværs af teams, i afdelinger og/eller på kryds og tvær af rangstigen i virksomheden. 

Forskellen på teambuilding og firmaarrangement

I bund og grund er der ikke stor forskel på teambuilding og firmaarrangement, men hvor teambuilding primært fokuserer på at skabe bedre sammenhold blandt medarbejdere og sørger for at forbedre samarbejdsevnerne på et team, kan et firmaarrangement ydermere være et mere festligt arrangement, hvor der er et større fokus på at skabe tættere relationer og at hygge sig og have det sjovt.

Teambuilding

Skab det gode sammenhold
Med teambuilding vil man ofte fokusere på dels at skabe sammenhold, dels at udfordre de ansatte med øvelser i samarbejde på tværs af køn, roller, stillinger osv. Her kan du f.eks. lade dine medarbejdere løse komplicerede opgaver sammen i fællesskab, eller du kan udfordre medarbejderne ved samarbejdslege, der i sidste ende styrker dem både på individuelt plan og på gruppe- og teamplan.

Styrk samarbejdet på tværs af organisationen
Teambuilding er en god måde at få medarbejdere eller hele virksomhedens ansatte til at komme hinanden lidt mere ved. Med teambuilding har du eksempelvis mulighed for at inkludere mange forskellige afdelinger i virksomheden og flytte relationerne på arbejdspladsen ud i en ny og anderledes kontekst. Her kan medarbejdere fra økonomiafdelingen og medarbejdere fra kommunikationsafdelingen lære hinanden bedre at kende og lære at samarbejde på tværs af deres afdelinger.

Fordelene ved teambuilding
Der er mange, der oplever teambuilding som overvældende – og nogle gange også en smule angstprovokerende – men det ender som oftest med at blive en rigtig god oplevelse for alle involverede. Teambuilding tvinger dine medarbejdere til at samarbejde, og når en svær opgave er løst, vil det give gruppen en følelse af styrket sammenhold samt en forstærket selvtillid og tro på hinanden. 

Denne følelse af teamspirit, sammenhold og tiltro til hinanden vil medarbejderne kunne tage med sig tilbage på arbejdspladsen. Samarbejdsøvelserne og de redskaber, værktøjer og ting, de har lært på teambuilding, vil hjælpe dem til at gå til opgaverne på nye måder og se tingene fra andre perspektiver – noget der vil styrke virksomheden på mange måder.

Bliv mere effektive – sammen
Foruden samhørighed, bidrager teambuilding også til at fremme hinandens styrker og svagheder. Dette vil også være noget, dine medarbejdere kan tage med sig hjem på arbejdspladsen, hvilket vil give jer alle sammen lettere ved at løse komplicerede opgaver. Fra teambuilding har de lært, hvem der er god til hvad, og I kan derfor nemmere uddelegere opgaverne mellem jer.

Medarbejderne vil også kunne styrke deres forskellige samarbejder, fordi de allerede har klaret svære udfordringer sammen til teambuilding. Derudover vil sjove, spændende og lærerige oplevelser sammen skabe glæde og godt humør, hvilket afspejles i generel arbejdsglæde på kontoret. Ved at gøre brug af teambuilding engang imellem, vil hele virksomheden altså opleve, at arbejdsgangene og produktiviteten forbedres, og at effektiviteten øges. 

Firmaarrangement

Skab de gode relationer med sænkede skuldre
Et firmaarrangement kan godt have fokus på teambuilding, men typisk vil der være mere fokus på at skabe gode relationer uden for arbejdet. Det er altså en perfekt mulighed for at lade dine medarbejdere lære hinanden bedre at kende samtidig med, at det skaber god stemning og plads til snak og udfoldelse på et mere afslappet og mindre professionelt plan. Her kan medarbejderne slippe tøjlerne lidt og sænke skuldrene. 

Firmaarrangement behøver ikke bare være en julefrokost
Et firmaarrangement kan bestå af mange forskellige ting. Det kan sagtens være en klassisk julefrokost, hvor I spiser noget god mad, drikker lækre drinks og danser til langt ud på natten, men det kan også være i form af sjove aktiviteter, som samtidig bidrager til at skabe de gode relationer mellem kolleger. Måske I skal ud og spille minigolf? Eller til ølsmagning? Eller måske skal firmaarrangementet bestå af andre aktiviteter – det kan du læse mere om længere nede på siden.

Firmaarrangement med dybde og lærerigt indhold
Et firmaarrangement kan, som nævnt, sagtens være mere end bare sjov, spas og løjer og i stedet have fokus på teambuilding og bedre teamwork. Det kan også være et spændende foredrag, en tur på museum eller en underholdende teaterforestilling, som giver medarbejderne lidt at tænke over. Det vil dog ofte være til glæde for de fleste, at der efterfølgende bliver mulighed for at snakke lidt med kollegerne over en bid mad eller et glas. 

Hvorfor er det så vigtigt med firmaarrangementer?
Det er vigtigt med lærerige og/eller sjove firmaarrangementer, da det er med til at øge arbejdsglæden og den generelle gode stemning på kontoret. Det er rart for de fleste ansatte på en arbejdsplads at kunne tage en pause fra det seriøse og vigtige og i stedet bruge lidt tid med kollegerne, hvor man kan snakke om andet end arbejde. Firmaarrangementer og teambuilding er gode måder at skabe relationer mellem dine medarbejder på, og det kan give anledning til nye, fede samarbejder på kryds og tværs – ja, måske endda nye venskaber.

Sjove firmaarrangementer giver glade medarbejdere

Når du som teamleder, HR-ansvarlig eller direktør investerer i sjove firmaarrangementer for dine medarbejdere, skaber det glade og effektive medarbejdere. Det er en form for personalegode, som er festlig, og som de fleste medarbejdere typisk vil gå og glæde sig til. Derudover bidrager det til det gode fællesskab og samarbejde på kryds og tvær af medarbejdere, og så er det med til at skabe et sjovt og rart arbejdsmiljø, hvor medarbejdere trives. 

Læs mere om arbejdsglæde her.

Ideer til firmaarrangement: teambuilding, fest eller den ideelle kombi?

Det kan være svært at finde på de helt rigtige aktiviteter til et firmaarrangement eller til teambuilding. Derfor har vi selvfølgelig samlet nogle ideer til et firmaarrangement og teambuilding, som du som arrangør kan få inspiration fra. 

Ideer til teambuilding:

Escape RooM
Skal du og dine kolleger – eller dine medarbejdere – udfordres og løse gåder og mysterier? Som oftest handler det om, at man skal nå ud af et escape room inden for en time. Og her skal man altså både bruge sin logiske, kreative og løsningsorienterede sans – og ikke mindst sin samarbejdsevne. De fleste steder kan man få en optagelse af, hvor godt gruppen har klaret sig, og det kan bruges til at kigge tilbage på, hvordan man løste de svære udfordringer sammen. Her er der altså tale om teambuilding, der kan analyseres efterfølgende.

Orienteringsløb
Et orienteringsløb giver mulighed for at komme ud i det fri sammen med kollegerne. Ofte bliver man inddelt i mindre grupper, hvilket er ideelt, hvis I vil forsøge at skabe mere sammenhold mellem flere forskellige afdelinger. Og så er det ellers bare afsted og rundt til forskellige poster med sjove aktiviteter. Der findes mange forskellige firmaer, der udbyder guidede og skræddersyede orienteringsløb.

Femkamp
Her er der altså tale om både teambuilding og konkurrence, hvilket er en rigtig god måde at engagere teamet på. Her skal teamet være gode til at udnytte hinandens kompetencer, styrker og svagheder. Femkamp kan bestå af forskellige aktiviteter, som I enten selv finder på, eller som I får hjælp til via et firma, der udbyder guidet teambuilding.

Seminar/møde i smukke naturomgivelser
Teambuilding kan også være i form af et seminar eller møde, hvor I holder oplæg for hinanden eller laver aktiviteter, som I selv finder på. En god ide er at finde et sted, hvor I evt. kan overnatte, og som er i et naturskønt område. Så er der både plads til at gå nogle gode ture, få noget frisk luft og evt. få en fyraftensøl sammen, fordi I ikke behøver at køre hjem om aftenen.

Gastronomisk teambuilding
Skal I lære at lave en mega lækker ret? Måske hjælpe hinanden med at sammensætte et vidunderligt måltid, som I endda får lov til at nyde i fællesskab bagefter? Så er gastronomisk teambuilding måske noget for jer. Her er der både mulighed for samarbejde og for at få gode fif med hjem til det private køkken. 

Ideer og aktiviteter til firmaarrangement:

Spil-turneringer
Minigolf? Bordtenniskamp? Bordfodbold? Almindelig fodbold? Mulighederne er mange, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Hvis det skal foregå på arbejdspladsen eller kontoret, kan I overveje en skakturnering, en bankoaften eller noget tredje, hvor I skal konkurrere mod hinanden.

MEGA bordfodbold
Nu nævnte vi lige bordfodbold – men hvad med MEGA bordfodbold, også kaldet human bordfodbold? Her agerer I selv bordfodboldspillere, og her er der altså lagt i kakkelovnen til et udfordrende og sjovt firmaarrangement, hvor lattermusklerne helt sikkert kommer i brug.

Vin/ølsmagning
Hvis alle medarbejdere i et team drikker øl/vin/alkohol, kan vin- eller ølsmagning være en sjov aktivitet til et firmaarrangement. Hvis nogle ikke drikker alkohol, er det også muligt mange steder eksempelvis at få serveret alkoholfri øl. Vær dog opmærksom på ikke at komme til at udelukke nogle medarbejdere/kolleger.

Musikquiz
Musikquiz kan både være et indslag til et firmaarrangement eller være “fundamentet” til et firmaarrangement, og så kan det enten være noget, I som virksomhed gør et sted ude i byen på en bar eller café, eller I kan holde musikquiz på kontoret en fredag eftermiddag til nogle snacks og lækre drinks eller gode øl. 

Fest, fest, fest
Det her er en af de mere nemme og oplagte ideer til et firmaarrangement – til gengæld spreder det næsten altid glæde og hyggeligt samvær mellem medarbejdere. Om det er en julefrokost, en sommerfest, en hyggelig fredagsbar, en sjov temafest eller noget helt femte, er en fest som oftest et firmaarrangement, som alle elsker. Til festen kan I f.eks. hyre en fotograf eller en photo booth, så I kan tage sjove billeder, eller I kan lege sjove festlege for at skabe sammenhold samtidig med, at I fester og hygger jer. 

Hvad skal du være opmærksom på, inden du arrangerer et firmaarrangement eller en teambuilding-dag?

Det er vigtigt, at du tager hensyn til alle som skal med til jeres firmaarrangement eller teambuilding. Det er bl.a. en god ide at danne sig et overblik over, hvordan dine medarbejderes eller kollegers helbred er, eller om der er nogle i teamet, som har særlige behov eller andet. Hvis du f.eks. både har yngre og ældre medarbejdere eller kolleger, er det vigtigt at indbyde til et firmaarrangement eller teambuilding, hvor alle kan være med. Hvis der er ældre, som ikke går så godt, eller hvis du eksempelvis har medarbejdere eller kolleger, som er gravide, skal du måske overveje hhv. femkamp/orienteringsløb og øl/vinsmagning. 

Hvis et firmaarrangement eller en omgang teambuilding virkelig skal batte, så er det uhyre vigtigt, at alle føler, de kan være med, og at der er plads til dem. Ellers kan det have den konsekvens, at det får den modsatte effekt af, hvad du/I egentlig ønsker med initiativet til og formålet med jeres firmaarrangement eller teambuilding-dag. Det kan være svært at tage hensyn til alle, og hvis det er helt umuligt at stable et firmaarrangement på benene, fordi der er så mange hensyn at tage, eller behov der skal opfyldes, kan I overveje at dele det lidt mere op – alternativt tage en snak med de, der måske ikke har mulighed for at deltage på samme niveau som de andre og høre dem, om de er okay med kun at være med til nogle af aktiviteterne.