Officeguru blog - Physical activity at the workplace

Motion på arbejdspladsen

Fysisk aktivitet er en vigtig del af menneskets generelle sundhed, og som en del af at fremme arbejdsglæden på jeres arbejdsplads, er det en rigtig god idé at integrere motion på arbejdspladsen. Som leder er du nemlig med til at skabe de bedste rammer for dine medarbejdere, så du sikrer, at de trives. Bliver den fysiske aktivitet for anstrengende i baglårene, kan du altid gøre brug af en massageordning som en del af din virksomheds personalegoder. Herunder kan du få meget mere af vide om Sundhedsstyrelsens anbefalinger samt få gode råd til at integrere motion i arbejdstiden. 

Hvad siger Sundhedsstyrelsen til motion på arbejdspladsen? 

Sundhedsstyrelsen er (videns)banken, som man skal gå ind i, hvis man ønsker at blive klogere på danskernes sundhed. De er med til at udarbejde anbefalinger til befolkningen samt give konkret rådgivning til sundhedsprofessionelle fagfolk, som bl.a. skal ud og fremme motion på arbejdspladsen. Fysisk aktivitet er godt for helbredet og alle mennesker – uanset køn, alder, farve eller form – har godt af at få rørt sig i løbet af dagen, og mere end blot med en gåtur, når kaffetørsten melder sin ankomst.

Sundhedsstyrelsens generelle anbefaling lyder på, at man skal bevæge sig i mindst 30 minutter om dagen og gerne i 10 minutter af gangen, for at det rigtig batter – alle kneb gælder, så længe man får pulsen op. En god lakmusprøve på, om man får pulsen højt nok op er, om man er i stand til at sige lange sætninger. Kan dette lade sig gøre, skal man skrue op for tempoet, så man kun kan fremstamme korte sætninger. Det er den generelle anbefaling, men man skal selvfølgelig tilpasse sig sit eget niveau.

Ligeledes er fysisk aktivitet, og i denne sammenhæng motion på arbejdspladsen, mange forskellige ting. Det er altså ikke nødvendigt at få installeret et fitnesscenter i kælderen. Vi kommer nærmere ind på gode råd til, hvordan I får integreret motion i arbejdstiden.

Helt generelt er denne anbefaling den samme, som med mange af Sundhedsstyrelsens andre anbefalinger: Fysisk aktivitet er godt, fysisk aktivitet er sundt. Sundhedsstyrelsen går ind for fysisk aktivitet.

Let’s get physical med motion på kontoret 

Og det er præcis som Olivia Newton-John sang det tilbage i 1981. I skal til at være fysisk aktive på kontoret. Her kommer et par gode råd til, hvordan I får indført motion på kontoret som en integreret del af jeres arbejdsdag. Det er altså et sæt gode råd, som I passende kan hænge op på opslagstavlen, så de er frit tilgængelige for hele arbejdspladsens medarbejdere. 

Tænk ud af transportboksen

  1. Hop på cyklen og få nogle kilometer i benene

  2. Spænd snørebåndene og gå på arbejde 

  3. Stå af ét stop før på den offentlige transportrute og gå resten af vejen

  4. Parker bilen et stykke væk fra arbejdspladsen og gå resten af vejen

Bøj, stræk og få sved på panden med en gang gymnastik

Som en fast del af arbejdspladsens morgenrutine, frokostrutine eller eftermiddagsrutine kan I indføre en kort gymnastik-session for at få integreret noget motion i arbejdstiden. Har I en eller flere skærme til rådighed, kan I sætte en video på med øvelser, som medarbejderne skal efterligne. Det er både godt for kroppen og sindet, og så kan det også være, at det får aktiveret lattermusklerne en smule.

Stå op i 10 minutter efter frokost 

Gør det til en fast rutine, at I alle rejser jer op ved skrivebordet, når frokostpausen er slut. At stå op oven på en god omgang mad er både med til at fremme fordøjelsen, afspænde ryggen samt styrke blodomløbet til benene. Og hvis alle gør det som en fast del af deres rutine, kan I motivere hinanden og på den måde få integreret noget motion i arbejdstiden.

Motion i arbejdstiden er lige om hjørnet

Vi håber, at dette skriv har givet den rette inspiration til at få integreret motion i arbejdstiden, og i samlet flok sørger for, at fysisk aktivitet bliver en fast rutine på arbejdspladsen. Det sikrer både helbredet og trivslen på arbejdspladsen.