Ifølge Dansk Industri har rigtig mange virksomheder overenskomster, som giver fleksible arbejdstider – men det er ikke alle virksomheder, der har fulgt trop endnu. Her vil vi gennemgå vigtigheden af, at du som leder tilbyder dine medarbejdere et job med fleksible arbejdstider, og at du som medarbejder har mulighed for at kunne møde ind og gå, så det passer til resten af din dagligdag.
Fleksible arbejdstider kan være en fordel både for medarbejderen og lederen
Fleksible arbejdstider har længe været en vigtig del af fastholdelsen af medarbejdere, men særligt efter corona har det også vist sig at være en måde, hvorpå man skærper medarbejdernes effektivitet. Ved at give dine medarbejdere fleksible arbejdstider, sørger du nemlig for at styrke deres arbejdsglæde og motivation på arbejdspladsen, fordi de har optimale muligheder for at tilrettelægge deres arbejdstid.
Fleksible arbejdstider kan for mange være en rigtig kærkommen mulighed for at få den travle hverdag til at hænge sammen, og det giver medarbejderen noget ekstra luft til at få både arbejde og privatliv til at mødes.
Hvis virksomheden tilbyder sine medarbejdere at tilrettelægge deres skema med fleksible arbejdstider, kan det være en rigtig god del af virksomhedens employer branding. Det giver udadtil et billede af, at virksomheden har både tillid til og føling med sine medarbejdere, når de imødekommer behovet for fleksibilitet. Hvis en virksomhed kan tilbyde et job med fleksible arbejdstider, kan det derfor være medvirkende til at få rekrutteret nye, dygtige medarbejdere. Fleksibilitet på arbejdspladsen drejer sig f.eks. også om sygedage, barns 1. sygedag, ferie, osv. Derfor kan fleksible arbejdstider både være en fordel for dig, som er leder, og dig som er medarbejder.
Fleksible arbejdstider på jobbet kan eksempelvis indebære:
Muligheden for at arbejde hjemmefra
Muligheden for at arbejde på andre tidspunkter
Mulighed for at arbejde en halv dag på kontoret og en halv dag hjemmefra
Fleksibel mulighed for at møde ind mellem 7-9 og gå mellem 15-17, så medarbejderen selv tilrettelægger sin arbejdsdag
Som medarbejder er det vigtigt, at du kan tilrettelægge din dag, så du kan få både arbejdstid og privatliv til at spille bedst muligt sammen. Og faktisk er du i din gode ret til at bede om fleksible arbejdstider – du kan dog ikke forvente, at arbejdspladsen giver dig lov. Men du kan altid spørge.
Hvis du har eller får en aftale i hus om fleksible arbejdstider, er det dog en god ide, at du eksempelvis får registreret de timer, du arbejder. Så kan du nemlig altid påvise over for din leder, at fleksibiliteten i dine arbejdstider ikke går ud over dine arbejdsopgaver og din effektivitet på arbejdspladsen.
Kan din virksomhed endnu ikke tilbyde et job med fleksible arbejdstider?
Så er det med at komme i gang! De fleste arbejdspladser i Danmark tilbyder et job med fleksible arbejdstider, så deres medarbejdere har mulighed for at være med til morgenmad i ungernes vuggestue, fastelavn i børnehaven, hente tidligt i SFO’en, tage til træning, eller til frisør. Samtidig giver det også medarbejderne incitament til at deltage i aftenmøder, hvis det kræves en gang imellem, eller møde tidligt ind i ny og næ for at deltage i et tidligt afdelingsmøde eller vigtigt møde med en kunde.
Ved at give medarbejderne fleksible arbejdstider, sørger du som leder for at give dem den optimale work-life balance. Husk at fleksibilitet går begge veje – jo mere fleksibel en arbejdsplads og arbejdstiderne er, jo mere fleksibel vil medarbejderne højest sandsynligt være. Samtidig vil det gavne effektiviteten af medarbejdernes arbejde, fordi de har mulighed for selv at tilrettelægge deres arbejdstid og arbejdsopgaver efter, hvornår de er mest effektive – og fordi de har fået en tilpas mængde frihed af dig som leder, vil de i højere grad være villige til at give den en ekstra skalle eller yde en ekstra indsats, når der er behov for det.