Officeguru blog - When should you give employee gifts?

Hvornår skal du give personalegaver?

Personalegaver giver de fleste medarbejdere et smil på læben – det er altså en rigtig god måde at vise dine ansatte, at du sætter pris på dem. Personalegaver kan komme i mange former, størrelser og variationer. De fleste personalegaver er  lejlighedsgaver, og så er der f.eks. også virksomheder, som kører med gaver til medarbejdere, der har ydet en særlig indsats. Læs med her, når vi gennemgår forskellige typer af gaver til medarbejdere og også lige vender beskatning af personalegaver, så du er sikker på ikke at sidde med håret i postkassen, når du sørger for gaver til dine medarbejdere. 

Personalegaver spreder glæde og motivation

Måske har du allerede læst vores blogindlæg om personalegoder? Hvis ikke, kan du tjekke det ud her. Her beskriver vi mange typer af personalegoder og vender også kort personalegaver. Hvad der er helt essentielt, både for personalegoder generelt og for personalegaver er, at de spreder glæde hos dine medarbejdere og motivation på arbejdspladsen, fordi det viser dem, at du værdsætter deres arbejde og indsats for virksomheden. 

Det er vigtigt som leder at vise, at du sætter pris på dine ansatte. Det kan gøres på mange måder; du kan gøre en indsats for at imødekomme dine medarbejdere, og skabe arbejdsglæde ved f.eks. at lytte til dem og sørge for, at de føler sig både set og hørt. Eller du kan holde firmaarrangementer eller eksempelvis engang imellem give gaver til dine medarbejdere, så de føler sig værdsatte.

Gaver til medarbejdere – hvornår kan/skal du give personalegaver?

Som tidligere nævnt findes der mange typer af personalegaver. De fleste personalegaver har dog det tilfælles, at de er lejlighedsbestemte. Det kunne f.eks. være gaver til medarbejdere i form af:

  • Velkomstgaver til nye medarbejdere (f.eks. blomster eller chokolade)

  • En årlig julegave

  • Jubilæumsgaver til medarbejdere, der har været i virksomheden i f.eks. 5, 10, 15, 25 eller 40 år.

  • Bryllupsgave hvis en medarbejder er blevet gift

  • Fødselsgave eller barselsgave hvis en medarbejder er blevet forælder

  • Fødselsdagsgave på runde fødselsdage


Andre typer af gaver til medarbejdere kunne f.eks. være i form af en gave, hvis en medarbejder har ydet en særlig indsats. De fleste virksomheder gør dog her brug af en bonus i form af et økonomisk tilskud, men nogle virksomheder giver i stedet deres medarbejder en personalegave.

Og hvordan så lige med skat af personalegaver?

Skat af personalegaver er for de fleste lidt af en jungle. Der er en række regler for skat og personalegaver, som er værd både for dig som leder og for dine medarbejdere at være opmærksom på. Hvis den samlede årlige værdi af gaver til en medarbejder overstiger 1.200 kr., skal hele beløbet beskattes. Der er dog forskel på beskatning af “almindelige” personalegaver og julegaver:

Personalegaver

Der skal ikke betales skat af gaver til medarbejdere med en samlet værdi på 1.200 kr. årligt. Men hvis beløbet overstiges, skal der betales skat af det hele. Du kan altså f.eks. godt give to personalegaver af 500 kr. pr. stk. i løbet af et år, uden at de skal beskattes.

Julegaver

Der er nogle særlige regler for julegaver. Julegaver tæller med i regnskabet over det årlige beløb på personalegaver. Men hvis julegaven koster 900 kr. eller under, tæller den ikke med i de 1.200 kr. Koster julegaven mere end 900 kr. og overstiger det samlede årlige beløb for gaver til medarbejderen 1.200 kr, skal hele beløbet beskattes

Læs mere på SKAT.dk