Den rette belysning kan påvirke både arbejdsmiljøet og medarbejdernes trivsel - men hvad er det rette lys, og hvad gør det egentlig ved os?
Vi har besøgt Nuura og talt med medstifter Nadia Lassen om både vigtigheden af den rigtige belysning på arbejdspladsen og hvordan man opnår det.
“At skabe det gode lys”
Dette er et mantra, Nuura lever efter, og det beskriver deres mission meget godt. Nadia pointerer, at naturligt dagslys er bedst for os, og derfor bør vi stræbe efter at efterligne netop dette i vores indendørs belysning.
Især her i Norden, hvor de mørke vintermåneder er lange, er det ekstra vigtigt at tænke over det lys, vi benytter. Det naturlige dagslys er sundest for vores døgnrytme, nattesøvn, psyke, krop og sjæl, men da vi ikke er udenfor hele dagen, understreger Nadia, at vi må tænke over, hvordan vi bedst genskaber naturens lys indendørs:
“Dagslyset er det bedste, man overhovedet kan få. Naturen er det ypperste og det bedste, så vi henter inspiration derfra.”
Dynamiske lyskilder til dynamiske arbejdsmiljøer
En interessant løsning, der bliver benyttet på nogle kontorer for at højne lyskvaliteten, er dynamisk lys. Det indebærer, at lyset ændrer farve og intensitet i løbet af dagen for at simulere naturligt dagslys. Denne tilgang hjælper med at opretholde en naturlig rytme og øger både produktivitet og trivsel blandt medarbejderne.
Forskning viser, at kvalitetsbelysning kan reducere risikoen for sygdomme, herunder demens. Da vi tilbringer en stor del af vores liv på vores arbejdsplads, er fokus på belysning i høj kvalitet på kontoret endnu vigtigere. Man bør derfor spørge sig selv, om lyset på vores kontor er naturligt.
“It’s NOT OK to be square”
Udover lyskvaliteten spiller design og æstetik også en rolle. Nadia forklarer, at Nuura arbejder med æstetik, der fremmer velvære og trivsel, herunder organiske former og naturinspirerede farver, som skaber et roligt og indbydende miljø:
“Vi arbejder for eksempel meget med runde, organiske og bløde former.”
Nuura har ingen firkantede lamper og ingen møbler med skarpe hjørner, netop for at fremme et rart, roligt og afslappet miljø. Mennesker har fra naturens side en aversion imod skarpe hjørner:
“Dem kan man slå sig på.”
Et kontor med runde former bidrager til en naturlig ro og vil grundlæggende føles mindre stressfyldt. Det giver også mening at supplere runde former og naturligt lys med planter, da de færreste planter er firkantede eller har unaturlige farver.
Den æstetiske værdi kan være næsten lige så vigtig som den tekniske kvalitet. Smukt design og funktionalitet går hånd i hånd og skaber miljøer, hvor mennesker trives. Nadia pointerer:
“Æstetikken er selvfølgelig med til at påvirke os og vores humør.”
Lys og arbejdsglæde
God belysning kan øge arbejdsglæden markant. I Nadias tid med Nuura har hun erfaret, at belysningen ikke bare har store effekter på trivsel og effektivitet, men også på vores helbred:
“Man oplever færre sygedage, hvis man har ordentligt lys, simpelthen fordi det påvirker vores psyke.”
Dette stemmer fint overens med, at lysterapi er et flittigt brugt redskab i behandlingen af stress og depression. Faktisk har 12% af danskerne prøvet lysterapi for at modvirke træthed, tristhed eller depression i vinterhalvåret (jf. Coop analyse).
Forskningen viser, at vi skal tage lys seriøst
I forskningsprojektet “Analysis of the Impact of Working Environment Factors on Employee’s Health and Wellbeing; Workplace Lighting Design Evaluation and Improvement” understreges vigtigheden af kvalitetslys på arbejdspladsen.
Medarbejdere, der arbejdede i områder med god belysning, rapporterede, at de var 8% mere tilfredse med deres arbejdsmiljø end medarbejdere, der arbejdede i områder med dårlig belysning.
Medarbejdere, der arbejdede i områder med god belysning, var 5% mere produktive end medarbejdere, der arbejdede i områder med dårlig belysning.
Interesseret i hele projektet? Læs mere her: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/16/8816.
En investering i lys er et snuptag til at fremme velvære og produktivitet
Efter en inspirerende samtale med Nadia er vi blevet klogere på, at investering i højkvalitetsbelysning fremmer både sundhed, velvære og effektivitet på arbejdspladsen. I takt med at flere virksomheder genovervejer deres fysiske arbejdsmiljøer, specielt efter den markante stigning i hjemmearbejdstimer under og efter pandemien, bør god belysning være en central del af diskussionen om, hvordan vi bedst indretter vores arbejdspladser for fremtiden.