Nadia Lassen - Nuura - Officeguru

God belysning på arbejdspladsen skaber arbejdsglæde - Erfaring fra en ekspert

Den rette belysning kan påvirke både arbejdsmiljøet og medarbejdernes trivsel - men hvad er det rette lys, og hvad gør det egentlig ved os?

Vi har besøgt Nuura og talt med medstifter Nadia Lassen om både vigtigheden af den rigtige belysning på arbejdspladsen og hvordan man opnår det.

“At skabe det gode lys”

Dette er et mantra, Nuura lever efter, og det beskriver deres mission meget godt. Nadia pointerer, at naturligt dagslys er bedst for os, og derfor bør vi stræbe efter at efterligne netop dette i vores indendørs belysning.

Især her i Norden, hvor de mørke vintermåneder er lange, er det ekstra vigtigt at tænke over det lys, vi benytter. Det naturlige dagslys er sundest for vores døgnrytme, nattesøvn, psyke, krop og sjæl, men da vi ikke er udenfor hele dagen, understreger Nadia, at vi må tænke over, hvordan vi bedst genskaber naturens lys indendørs: 

“Dagslyset er det bedste, man overhovedet kan få. Naturen er det ypperste og det bedste, så vi henter inspiration derfra.”

Dynamiske lyskilder til dynamiske arbejdsmiljøer

En interessant løsning, der bliver benyttet på nogle kontorer for at højne lyskvaliteten, er dynamisk lys. Det indebærer, at lyset ændrer farve og intensitet i løbet af dagen for at simulere naturligt dagslys. Denne tilgang hjælper med at opretholde en naturlig rytme og øger både produktivitet og trivsel blandt medarbejderne.

Forskning viser, at kvalitetsbelysning kan reducere risikoen for sygdomme, herunder demens. Da vi tilbringer en stor del af vores liv på vores arbejdsplads, er fokus på belysning i høj kvalitet på kontoret endnu vigtigere. Man bør derfor spørge sig selv, om lyset på vores kontor er naturligt.

“It’s NOT OK to be square”

Udover lyskvaliteten spiller design og æstetik også en rolle. Nadia forklarer, at Nuura arbejder med æstetik, der fremmer velvære og trivsel, herunder organiske former og naturinspirerede farver, som skaber et roligt og indbydende miljø: 

“Vi arbejder for eksempel meget med runde, organiske og bløde former.”

Nuura har ingen firkantede lamper og ingen møbler med skarpe hjørner, netop for at fremme et rart, roligt og afslappet miljø. Mennesker har fra naturens side en aversion imod skarpe hjørner: 

“Dem kan man slå sig på.”

Et kontor med runde former bidrager til en naturlig ro og vil grundlæggende føles mindre stressfyldt. Det giver også mening at supplere runde former og naturligt lys med planter, da de færreste planter er firkantede eller har unaturlige farver.

Den æstetiske værdi kan være næsten lige så vigtig som den tekniske kvalitet. Smukt design og funktionalitet går hånd i hånd og skaber miljøer, hvor mennesker trives. Nadia pointerer:

 “Æstetikken er selvfølgelig med til at påvirke os og vores humør.”

Lys og arbejdsglæde

God belysning kan øge arbejdsglæden markant. I Nadias tid med Nuura har hun erfaret, at belysningen ikke bare har store effekter på trivsel og effektivitet, men også på vores helbred: 

“Man oplever færre sygedage, hvis man har ordentligt lys, simpelthen fordi det påvirker vores psyke.”

Dette stemmer fint overens med, at lysterapi er et flittigt brugt redskab i behandlingen af stress og depression. Faktisk har 12% af danskerne prøvet lysterapi for at modvirke træthed, tristhed eller depression i vinterhalvåret (jf. Coop analyse).

Forskningen viser, at vi skal tage lys seriøst

I forskningsprojektet “Analysis of the Impact of Working Environment Factors on Employee’s Health and Wellbeing; Workplace Lighting Design Evaluation and Improvement” understreges vigtigheden af kvalitetslys på arbejdspladsen.

  • Medarbejdere, der arbejdede i områder med god belysning, rapporterede, at de var 8% mere tilfredse med deres arbejdsmiljø end medarbejdere, der arbejdede i områder med dårlig belysning.

  • Medarbejdere, der arbejdede i områder med god belysning, var 5% mere produktive end medarbejdere, der arbejdede i områder med dårlig belysning.

Interesseret i hele projektet? Læs mere her: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/16/8816.

En investering i lys er et snuptag til at fremme velvære og produktivitet

Efter en inspirerende samtale med Nadia er vi blevet klogere på, at investering i højkvalitetsbelysning fremmer både sundhed, velvære og effektivitet på arbejdspladsen. I takt med at flere virksomheder genovervejer deres fysiske arbejdsmiljøer, specielt efter den markante stigning i hjemmearbejdstimer under og efter pandemien, bør god belysning være en central del af diskussionen om, hvordan vi bedst indretter vores arbejdspladser for fremtiden.

Andre har læst

Officeguru blog - Why you should decorate your office with green plants

Derfor skal du indrette dit kontor med grønne planter

Grønt er ikke bare godt for øjnene – det er også godt for resten af kroppen. Det påvirker både medarbejdernes psyke og helbred, når grønne planter bliver en integreret del af indretningen. Her har vi listet nogle af de fordele, der er ved at have et kontor fyldt med planter.

emagine's Kontorrevolution: Skab Trivsel med Flyverpladser og Grønne Rum

Opdag emagines kontorrevolution 🏢: 'Flyverpladser' og grønne rum 🌿 forbedrer trivsel og produktivitet. Lær hvordan fleksible arbejdspladser og et indbydende miljø 🌟 skaber glade medarbejdere. Læs mere om deres unikke tilgang til moderne arbejdsliv.

Skab trivsel på kontoret: Vigtigheden af psykologisk velvære og effektivt samarbejde

Opdag hvordan Watts transformerer arbejdspladsen gennem trivsel og åben dialog! 🌟 I dette blogindlæg deler Camilla Stylsvig Priesum sin indsigt i, hvordan tryghed, fleksibilitet 🌿 og en positiv arbejdskultur fører til ekstraordinært samarbejde og øget produktivitet hos Watts. Fra familievenlig politik til indretning af kontoret, dyk ned i deres innovative tilgange til at skabe et inkluderende og inspirerende kontormiljø, hvor medarbejderne føler sig værdsatte og motiverede. 💼

Effektiv Kontordrift uden Office Manager: Et Case Study med C&B Systemer

Hvad hvis jeg fortalte dig, at det er muligt at køre et kontor med over 40 medarbejdere effektivt, opretholde høj medarbejdertilfredshed og spare tid og ressourcer uden at have en Office Manager ansat?